Trauma Sensitieve Yoga

Yoga is helend bij traumaverwerking

Trauma
Bij het woord trauma wordt vaak aan zeer ernstige, ingrijpende ervaringen gedacht. Maar eigenlijk heeft bijna iedereen zo zijn eigen kleine trauma’s, vaak op jonge leeftijd al opgedaan. Je weet soms niet eens welke gebeurtenis het trauma heeft veroorzaakt of de gebeurtenis wordt in eerste instantie niet als traumatisch gezien (en komt later pas naar boven).

Als er over trauma wordt gesproken wordt de nadruk vaak op de gebeurtenis gelegd. Maar het gaat juist om de gevolgen van de gebeurtenis. Om wat er gebeurt van binnen in je lijf. Dat is het trauma.

Traumaverwerking
Trauma in je lijf laat zich voelen als spanning. Traumagenezing begint dus precies daar. Als je lichaam kalm en rustig is, is dat voor het brein het signaal dat het gevaar geweken is. Om van trauma te genezen is het dus essentieel om contact te maken met je lichaam. Te voelen hoe je in je lijf zit.
Cognitieve gedragstherapie, woorden geven aan het onzegbare en het trauma ontkrachten is een werkwijze van buiten naar binnen. Het begint veelal bij het hoofd via praten en denken om vervolgens naar het lichaam toe te werken.
Trauma Sensitieve Yoga werkt andersom, vanuit het lichaam naar het hoofd.

Trauma Sensitieve Yoga (TSY)
Trauma Sensitieve Yoga (TSY) is ontwikkeld door David Emerson. In samenwerking met het Trauma Center in Brookline, Massachusetts (Bessel van der Kolk) is onderzoek gedaan met als resultaat een evidence based programma voor getraumatiseerde cliënten.
TSY is traumagerichte yoga met als doel om een vernieuwde connectie met het eigen lichaam te maken, op een veilige manier. Het stelt deelnemers in staat een positievere relatie met hun lichaam op te bouwen door middel van adem, mindfulness en zachte yogaoefeningen.

Adem
Het bijzondere van de adem is dat deze autonoom functioneert maar tegelijkertijd ook beïnvloedbaar is. De adem vertragen en verdiepen kun je leren en zorgt ervoor dat je je rustiger gaat voelen.
Ademhalingsoefeningen hebben een onmiddellijk effect. Je adem volgen, wat er in je lichaam gebeurt bewust waarnemen, observeren en sturen, bereidt je voor op het verwerken van je trauma’s: lichamelijke sensaties, gevoelens en gedachten van toen opnieuw voelen, exploreren, aanraken en tegelijkertijd in het hier en nu zijn.

Voelen, bewustzijn en zelfgevoel
Op een fysieke manier voelen wat er binnenin jou gebeurt – je innerlijke ritmes leren kennen, observeren wat er gaande is in jou – daar woorden aan geven en dus je gedachten, gevoelens en verlangens omschrijven, dát is je bewust worden van jezelf. Voelen, bewust zijn en zelfgevoel, in precies deze volgorde is de weg naar weten wie je bent inclusief je natuurlijke ritmes.

Mobiliseren van het lichaam
Hierbij kan gedacht worden aan rustige yoga oefeningen (op het ritme van de adem). Te meer omdat er bij trauma soms geen woorden mogelijk zijn en enkel bewegen al goed genoeg is.

Stil van binnen
De eerste tekenen van genezing zijn ritmisch van aard: de onrust in je lijf wordt minder, het lawaai van je eigen emoties en gedachten neemt af, de chaos binnenin wordt minder. Je wordt stiller vanbinnen. Je voelt je steeds veiliger, steeds meer thuis bij jezelf en in je lijf.